Piernik staropolski

  • wyświetlono: 792 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Nie jadł prawdziwego piernika ten , kto nie jadł Piernika staropolskiego :) Cokolwiek bym nie napisała o tym pierniku to będzie za mało . Im dłużej stoi tym jest pyszniejszy , nabiera więcej aromatu , staje się lepszy w smaku , Polecam gorąco !

Cynamonowy Pył

Składniki

( z podanego przepisu wychodzą 2 duże pierniki )

500 g miodu naturalnego np. akacjowego

400g cukru (lub mniej)

250 g masła

1 kg mąki pszennej

3 jajka

3 łyżeczki sody oczyszczonej

pół szklanki mleka (125 ml)

pół łyżeczki soli

80g przyprawy korzennej do piernika (2 torebki)

garść pokruszonych orzechów

3 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej



Dodatkowo do przełożenia pierników :

powidła śliwkowe

masa orzechowa



Polewa czekoladowa :

300g dobrej czekolady

60g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski

  • 1. W połowie listopada przygotowujemy ciasto , które ma leżakować w chłodnym miejscu przez minimum 5 tygodni .

    Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy .

    Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika oraz orzechy i skórkę pomarańczową . Ciasto starannie wyrabiamy i przekładamy do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. 

    Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).

    Pieczemy na min. 7 dni przed świętami ( ok. 16/17 grudnia ). 
  • 2. Pieczenie :

    Ciasto dzielimy na 3 równe części.

    Przygotowujemy 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Smarujemy je masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

    Każdą z części piernika wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykładamy do blaszki, wyrównujemy . 

    Pieczemy w temperaturze 160ºC (góra-dół) przez 15 - 20 minut , każdą blachę osobno . Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjmujemy , studzimy .

    Wystudzone blaty piernikowe układamy jeden na drugim ( pozostawiając na spodzie każdego papier do pieczenia ) zawijamy całość szczelnie w folię aluminiową i obciążamy deską do krojenia . Odstawiamy do 'skruszenia' na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. 
  • 3. Po tym czasie ( ok. 21 grudnia ) pierniki przekładamy masą orzechową i powidłami śliwkowymi .

    Ponownie zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1 dzień by masy stężały i by piernik nasiąkł wszystkimi aromatami .

    Następnego dnia ostrym nożem przekrawamy piernik na połowę i wyrównujemy wszystkie boki . Powstają nam dwa duże pierniki , które dokładnie oblewamy polewą czekoladową ( Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej ) . Odstawiamy by czekolada zastygła na piernikach i całość zawijamy w folię . Teraz pierniki czekają już na Święta :)

Porady

Przepis znalazłam na stronie ArtKulinaria.pl

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikświętakonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniki staropolskie na ciescie dojrzewajacym

Dodane przez: Kloruś

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pulchne, aromatyczne pierniczki...

Piernik staropolski

Dodane przez: bogusia82

Piernik staropolski

Piernik staropolski jest bardzo...

Piernik staropolski

Dodane przez: doowa

Piernik staropolski

Jest to piernik długo dojrzewajacy

image-1q5v0pf

Dodane przez: Jagodi92

Piernik Staropolski

Najlepszy piernik, jaki kiedykolwiek...

Piernik staropolski

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Piernik staropolski

Bardzo smaczny piernik o niezwykle...

Piernik staropolski

Dodane przez: Goszka

Piernik staropolski

Smak tego piernika jest bezcenny!...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE