Piernik staropolski

5 (175 ocen)

Nie jadł prawdziwego piernika ten , kto nie jadł Piernika staropolskiego :) Cokolwiek bym nie napisała o tym pierniku to będzie za mało . Im dłużej stoi tym jest pyszniejszy , nabiera więcej aromatu , staje się lepszy w smaku , Polecam gorąco !

Składniki:

  • ( z podanego przepisu wychodzą 2 duże pierniki )

    500 g miodu naturalnego np. akacjowego

    400g cukru (lub mniej)

    250 g masła

    1 kg mąki pszennej

    3 jajka

    3 łyżeczki sody oczyszczonej

    pół szklanki mleka (125 ml)

    pół łyżeczki soli

    80g przyprawy korzennej do piernika (2 torebki)

    garść pokruszonych orzechów

    3 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej



    Dodatkowo do przełożenia pierników :

    powidła śliwkowe

    masa orzechowa



    Polewa czekoladowa :

    300g dobrej czekolady

    60g masła
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W połowie listopada przygotowujemy ciasto , które ma leżakować w chłodnym miejscu przez minimum 5 tygodni .

    Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy .

    Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika oraz orzechy i skórkę pomarańczową . Ciasto starannie wyrabiamy i przekładamy do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni. 

    Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).

    Pieczemy na min. 7 dni przed świętami ( ok. 16/17 grudnia ). 
  • 2. Pieczenie :

    Ciasto dzielimy na 3 równe części.

    Przygotowujemy 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Smarujemy je masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

    Każdą z części piernika wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykładamy do blaszki, wyrównujemy . 

    Pieczemy w temperaturze 160ºC (góra-dół) przez 15 - 20 minut , każdą blachę osobno . Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjmujemy , studzimy .

    Wystudzone blaty piernikowe układamy jeden na drugim ( pozostawiając na spodzie każdego papier do pieczenia ) zawijamy całość szczelnie w folię aluminiową i obciążamy deską do krojenia . Odstawiamy do 'skruszenia' na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. 
  • 3. Po tym czasie ( ok. 21 grudnia ) pierniki przekładamy masą orzechową i powidłami śliwkowymi .

    Ponownie zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1 dzień by masy stężały i by piernik nasiąkł wszystkimi aromatami .

    Następnego dnia ostrym nożem przekrawamy piernik na połowę i wyrównujemy wszystkie boki . Powstają nam dwa duże pierniki , które dokładnie oblewamy polewą czekoladową ( Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej ) . Odstawiamy by czekolada zastygła na piernikach i całość zawijamy w folię . Teraz pierniki czekają już na Święta :)

Porady

Przepis znalazłam na stronie ArtKulinaria.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować