Piernik staropolski

4.5 (159 ocen)

Grudzień... wszyscy wiedzą, czym pachnie...u mnie w domu przede wszystkim piernikami,cynamonem,pomarańczami,siankiem i choinką.Dla mnie bez piernika nie ma świąt.

Składniki:

  • 1/2 kg miodu
    2 szklanki cukru
    25 dag masła
    1 kg mąki
    3 jajka
    3 płaskie łyżeczki sody
    1/2 litra mleka
    1/2 łyżeczki soli
    2-3 torebki przyprawy do piernika
    Dodatkowo:
    Orzechy
    rodzynki
    skórka pomarańczowa

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy miód,cukier,mleko i sól. Wszystko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Dodajemy stopniowo mąkę,jajka,sodę i przyprawę do piernika.Wyrabiamy ręcznie ciasto.Pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie.Ciasto będzie bardzo rzadkie,ale nie przejmujcie się tym,bo takie ma być.Przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki.Po dwóch dniach ciasto powinno mieć odpowiednia konsystencje i stwardnieć.Wtedy zawijamy w lnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na około 4 tygodnie.Ciasto można również przechowywać w chłodnym miejscu jak piwnica czy garaż.Tak przygotowane ciasto może leżeć w chłodnym miejscu nawet i pół roku. Piernik im starszy tym lepszy.
  • 2. Z tej porcji ciasta wychodzą dwa pierniki.Ja zawsze dzielę ciasto na dwie części.Z jednej robię piernik,a drugą przechowuję w chłodnym miejscu i robię piernik na Nowy Rok.Z połowy ciasta wałkujemy 3 cienkie blaty.Najlepsza grubość to około 0,5 cm.Ilość blatów zależy od wielkości foremki jaką użyjemy do pieczenia.Każdy blat pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180'C.Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasta dlatego nie sugerujmy się podanym czasem.Ciasto po upieczeniu ma być lekko wilgotne, potem zrobi się zupełnie twarde,ale to całkiem naturalne.Po dwóch dniach zmiękną,dlatego piernik należy przygotować kilka dni wcześniej.Gotowe blaty przekładamy powidłami lub dowolnym kremem. Najlepszy jest przełożony kilka dni wcześniej.Piernik możemy polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować