Piernik staropolski

4.5 (186 ocen)

Nie ma Świąt bez piernika. W tym roku po raz pierwszy upiekłam staropolski i wyszedł wspaniały w smaku :)

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag miodu
    50 dag mąki
    1 szkl cukru
    12 dag masła
    2 jajka
    1,5 łyżeczki sody
    1/4 szkl mleka
    1,5 op. przyprawy do piernika
    szczypta soli

    Masa grysikowa:
    3 szkl mleka
    9 łyżek kaszy manny błyskawicznej
    1 szkl cukru
    masło w temp. pokojowej

    Polewa:
    60g masła
    3 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka żelatyny

    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód podgrzewać z masłem i cukrem do połączenia się składników. Ostudzić. Do miski przełożyć przesianą mąkę z sodą, przyprawę do piernika, szczyptę soli, jajka roztrzepane z mlekiem i rozpuszczony miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć najlepiej do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić na 5 tygodni w chłodne miejsce.
  • 2. Na kilka dni przed Świętami wyjąć, rozwałkować na 3 placki i upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić.
  • 3. Masa: połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym wymieszać kaszkę manną. Gdy mleko się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać kaszkę. Piernik przekładać powidłami i masą. Polać polewą i dowolnie udekorować.
  • 4. Polewa: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Pozostałe składniki podgrzewać do czasu aż się rozpuszczą i połączą. Żelatynę podgrzać aż się rozpuści i wymieszać z polewą. Ostudzić i polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować