REKLAMA

Piernik staropolski

wyświetlono: 389 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Smak tego piernika jest bezcenny! Już na stale gości w moim domu na Wigilii. Doskonały również jako prezent świąteczny.

opublikowany: 27.12.2012
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - miód: 500 gramów
    - margaryna Palma z Murzynkiem: 250 gramów
    - mąka pszenna: 1 kilogram
    - cukier: 1.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - soda: 3 łyżeczki
    - przyprawa do piernika: 3 łyżki
    WYKOńCZENIE I DEKORACJA:
    - powidła śliwkowe sloik: 3 opakowania
    - wiśnie w syropie słoiczek: 1 opakowanie
    - czekolada gorzka: 2 sztuki
    - śmietanka 30%: 0.5 szklanki
    - cukierki drobne srebrne: 1 łyżka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • Piernik staropolski 1. - Miód, cukier i margarynę zagotować i wystudzić.
    - Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę.
    - Zagnieść ciasto.
    - Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto.
    - Przechowywać w lodówce.
    - Zagnieść ciasto najpóźniej do 11 listopada.
  • Piernik staropolski 2. - Ciasto należy wyjąć z lodówki na 10 dni przed Wigilią ii odstawić na godzinkę, aby się uplastyczniło.
    - Podzielić na 4 części i rozwałkować każdą na grubość maksymalnie do 1 cm.
    - Z mojej porcji wyszło mi 4 gwiazdy 15 cm średnicy i 8 wąskich placków w długich keksówkach.
    - Piec w temp. 170 st.C przez 9 minut.
    - Z reszty ciasta wycięłam gwiazdki i serduszka do ozdoby.
    - Piec w temp. 170 st.C przez 5 minut.
  • Piernik staropolski 3. - Po wystygnięciu przełożyć powidłami śliwkowymi gwiazdę z 4 warstw oraz 2 długie pierniki również po 4 warstwy.
    - Zawinąć pierniki w papier do pieczenia, przycisnąć kilkoma książkami i odłożyć w chłodne miejsce.
    - Piernik na początku jest twardy, później nabierze wilgoci z otoczenia.
  • Piernik staropolski 4. - Kilka dni przed Wigilią ozdobić pierniki.
    - Rozpuścić połamaną czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej.
    - Posmarować pędzelkiem boki i wierzch pierników czekoladą.
    - Każdy długi piernik podzieliłam na dwie części i wyszły mi 4 pierniki i gwiazda.
    - Udekorować pierniki drobnymi pierniczkami, wiśniami i srebrnymi cukierkami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Piernik staropolski

Prawdziwy, długodojrzewający piernik przekładany powidłami Polecam!

kategoria: piernik Desery powidła powidła śliwkowe pieczeń opublikowany: 25.12.2015 | wyświetlono: 1213 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Joanna Poprostupycha Joanna Poprostupycha

Staropolski piernik

To pyszny i aromatyczny piernik, który powinien zagościć na Twoim stole wigilijnym :)

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 16.11.2017 | wyświetlono: 1936 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ines2671

Piernik staropolski

Pyszny, tradycyjny piernik staropolski z powidłami śliwkowymi - idealny w smaku i rozpływający się w ustach...

kategoria: Ciasta piernik opublikowany: 20.11.2018 | wyświetlono: 1656 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE