Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Miód, cukier i margarynę zagotować i wystudzić.
- Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę.
- Zagnieść ciasto.
- Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto.
- Przechowywać w lodówce.
- Zagnieść ciasto najpóźniej do 11 listopada.
2.- Ciasto należy wyjąć z lodówki na 10 dni przed Wigilią ii odstawić na godzinkę, aby się uplastyczniło.
- Podzielić na 4 części i rozwałkować każdą na grubość maksymalnie do 1 cm.
- Z mojej porcji wyszło mi 4 gwiazdy 15 cm średnicy i 8 wąskich placków w długich keksówkach.
- Piec w temp. 170 st.C przez 9 minut.
- Z reszty ciasta wycięłam gwiazdki i serduszka do ozdoby.
- Piec w temp. 170 st.C przez 5 minut.
3.- Po wystygnięciu przełożyć powidłami śliwkowymi gwiazdę z 4 warstw oraz 2 długie pierniki również po 4 warstwy.
- Zawinąć pierniki w papier do pieczenia, przycisnąć kilkoma książkami i odłożyć w chłodne miejsce.
- Piernik na początku jest twardy, później nabierze wilgoci z otoczenia.
4.- Kilka dni przed Wigilią ozdobić pierniki.
- Rozpuścić połamaną czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej.
- Posmarować pędzelkiem boki i wierzch pierników czekoladą.
- Każdy długi piernik podzieliłam na dwie części i wyszły mi 4 pierniki i gwiazda.
- Udekorować pierniki drobnymi pierniczkami, wiśniami i srebrnymi cukierkami.
Komentarze