Piernik staropolski

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smak tego piernika jest bezcenny! Już na stale gości w moim domu na Wigilii. Doskonały również jako prezent świąteczny.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - miód: 500 gramów
    - margaryna Palma z Murzynkiem: 250 gramów
    - mąka pszenna: 1 kilogram
    - cukier: 1.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - soda: 3 łyżeczki
    - przyprawa do piernika: 3 łyżki
    WYKOńCZENIE I DEKORACJA:
    - powidła śliwkowe sloik: 3 opakowania
    - wiśnie w syropie słoiczek: 1 opakowanie
    - czekolada gorzka: 2 sztuki
    - śmietanka 30%: 0.5 szklanki
    - cukierki drobne srebrne: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik staropolski 1. - Miód, cukier i margarynę zagotować i wystudzić.
    - Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę.
    - Zagnieść ciasto.
    - Naczynie wyłożyć papierem do pieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto.
    - Przechowywać w lodówce.
    - Zagnieść ciasto najpóźniej do 11 listopada.
  • Piernik staropolski 2. - Ciasto należy wyjąć z lodówki na 10 dni przed Wigilią ii odstawić na godzinkę, aby się uplastyczniło.
    - Podzielić na 4 części i rozwałkować każdą na grubość maksymalnie do 1 cm.
    - Z mojej porcji wyszło mi 4 gwiazdy 15 cm średnicy i 8 wąskich placków w długich keksówkach.
    - Piec w temp. 170 st.C przez 9 minut.
    - Z reszty ciasta wycięłam gwiazdki i serduszka do ozdoby.
    - Piec w temp. 170 st.C przez 5 minut.
  • Piernik staropolski 3. - Po wystygnięciu przełożyć powidłami śliwkowymi gwiazdę z 4 warstw oraz 2 długie pierniki również po 4 warstwy.
    - Zawinąć pierniki w papier do pieczenia, przycisnąć kilkoma książkami i odłożyć w chłodne miejsce.
    - Piernik na początku jest twardy, później nabierze wilgoci z otoczenia.
  • Piernik staropolski 4. - Kilka dni przed Wigilią ozdobić pierniki.
    - Rozpuścić połamaną czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej.
    - Posmarować pędzelkiem boki i wierzch pierników czekoladą.
    - Każdy długi piernik podzieliłam na dwie części i wyszły mi 4 pierniki i gwiazda.
    - Udekorować pierniki drobnymi pierniczkami, wiśniami i srebrnymi cukierkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować