Piernik staropolski

  • wyświetlono: 324 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Najlepszy piernik na świecie. W zeszłym roku robiłam, po raz pierwszy. Postanowiłam, że będzie u nas w każde Boże Narodzenie. To już ostatni dzwonek, żeby nastawić ciasto.

IMG_20190613_095635
  • 30 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

500 g. miodu
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
1 kg mąki
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 przyprawy do piernika (każda po 20 g)
3 jajka
1/2 szklanki mleka

Dodatkowo:
gęste powidła, około 1 kg. do przełożenia piernika

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski

  • Piernik staropolski1. 4-6 tygodni przed świętami robimy ciasto.
    Miód, margarynę i cukier podgrzać w rondelku co jakiś czas mieszając.
    Kiedy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia.
    Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i przyprawy do piernika. Wymieszać.
    Dodać jajka, mleko i wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać mikserem
    z hakami. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce.
    U mnie stoi w lodówce.
    Teraz czekamy :)
  • Piernik staropolski2. Tydzień przed świętami pieczemy.
    Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, kilka godzin przed pieczeniem, żeby zmiękło.
    Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki.
    Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień,
    ale możecie to zrobić od razu.
  • Piernik staropolski3. Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt.
    Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
    w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.
    Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia.
    Przestudzone blaty przełożyć powidłami.
    Jeśli powidła są bardzo gęste to, należy je podgrzać.
    Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim.
    Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu
  • Piernik staropolski4. Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować
    polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową.

Porady

Z jednej części ciasta, można zrobić pierniczki, ale jeśli nie chcecie, to piernik należy podzielić na trzy części. Wtedy blaty będą wyższe. Polecam jednak zrobić pierniczki, bo są naprawdę pyszne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boże narodzeniepiernik staropolski

Komentarze

Podobne przepisy

Staropolskie pierniczki

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Staropolskie pierniczki

Przepis Babci Stefci na idealne...

piernik

Dodane przez: Ika 1961

Staropolski piernik z nadzieniem różano-śliwkowym

Mój staropolski piernik świąteczny....

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami

Dodane przez: Mniam1

Piernik staropolski z powidłami i suszonymi...

Przepyszny i mięciutki piernik,...

Piernik staropolski

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Ciasto na piernik staropolski

Przepis z notesu babci,który przekazała...

Piernik staropolski

Dodane przez: rzelkazag

Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową

Nie może go zabraknąć na świątecznym...

piernik

Dodane przez: AnnaKoziel

Piernik

Mój ulubiony piernik, z przepisu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE