Piernik staropolski

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Najlepszy piernik na świecie. W zeszłym roku robiłam, po raz pierwszy. Postanowiłam, że będzie u nas w każde Boże Narodzenie. To już ostatni dzwonek, żeby nastawić ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g. miodu
    1 kostka margaryny
    1,5 szklanki cukru
    1 kg mąki
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 przyprawy do piernika (każda po 20 g)
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    gęste powidła, około 1 kg. do przełożenia piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik staropolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik staropolski 1. 4-6 tygodni przed świętami robimy ciasto.
    Miód, margarynę i cukier podgrzać w rondelku co jakiś czas mieszając.
    Kiedy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia.
    Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i przyprawy do piernika. Wymieszać.
    Dodać jajka, mleko i wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać mikserem
    z hakami. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce.
    U mnie stoi w lodówce.
    Teraz czekamy :)
  • Piernik staropolski 2. Tydzień przed świętami pieczemy.
    Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, kilka godzin przed pieczeniem, żeby zmiękło.
    Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki.
    Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień,
    ale możecie to zrobić od razu.
  • Piernik staropolski 3. Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt.
    Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
    w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.
    Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia.
    Przestudzone blaty przełożyć powidłami.
    Jeśli powidła są bardzo gęste to, należy je podgrzać.
    Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim.
    Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu
  • Piernik staropolski 4. Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować
    polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową.

Porady

Z jednej części ciasta, można zrobić pierniczki, ale jeśli nie chcecie, to piernik należy podzielić na trzy części. Wtedy blaty będą wyższe. Polecam jednak zrobić pierniczki, bo są naprawdę pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować