Piernik razowy

5 (1 ocen)

Świąteczny piernik w zdrowszym wydaniu - można jeść go bezkarnie ;) Miękki, pachnący przyprawą korzenną, bardzo smaczny.

Składniki:

  • 1,5 -2 szklanki mąki pszenna razowej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2/3 szklanki wody
    2 jajka
    1/4 szklanki oleju
    1 szklanka mixu bakalii
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik razowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie rozdrobnić i przełożyć do miski. Dodać wszystkie sypnie składniki, wymieszać. Dodać jajka, olej i wodę (na początek 0,5 szklanki, by ciasto nie było za rzadkie, w razie potrzeby dolać wodę). Całość wymieszać za pomocą łyżki.
    Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec w 180stopniach 35-45 minut do suchego potyczka. Ciasto kroić po wystudzeniu.

Porady

Ja do swojego piernika dodałam łyżeczkę ciemnego kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka razowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować