Piernik-puch

  • wyświetlono: 6280 |
  • dodany do książki kucharskiej: 49 |
  • polecenia: 5

Szybko się go robi i zawsze się udaje po prostu pycha.

anet

Składniki

1 szkl cukru
1 szkl miodu
1 szkl oleju
35 dkg mąki
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
7 jaj
10 dkg drożdży
2 łyżeczki sody

Masa Orzechowa:
15 dkg orzechów mielonych
½ szkl mleka
15 dkg cukru
20 dkg masła

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik-puch

  • 1. Cukier i drożdże utrzeć dodając żółtka, miód i olej. Następnie mąkę z przyprawą do piernika i sodę a na końcu pianę z białek. Ciasto wylać na blachę i upiec w temp 180 *C przez ok. 45 minut.
    Po upieczeniu przekroić 2 razy i przełożyć masą.
  • 2. Masa orzechowa:
    Orzechy zemleć i zalać gotującym mlekiem z cukrem. Wystudzić. Utrzeć z kostką masła i przekładać placek.

Porady

piernik zamiast masy orzechowej można przełożyć powidłem lub masą grysikową

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

image-29pync5

Dodane przez: bozena58

Pierniczki

Świąteczne pierniczki można już...

...

Dodane przez: sylwia0807

cytrynowy puch

ciasto idealne na spotkania gdy...

pierniczki

Dodane przez: goshia

Pierniczki

Co to by była za święta bez pierniczków?...

Śnieżny puch

Dodane przez: zzewa

Śnieżny puch

Bardzo smaczne i delikatne ciasto...

image-0dayw9c

Dodane przez: BOCHEŃSKA SYLWIA

ŚNIEŻNY PUCH

Pyszne i szybkie ciasto

Łabędzi puch

Dodane przez: AnkaFiranka

Łabędzi puch

Na imprezach w gronie rodziny,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE