PIERNIK PRZEKŁADANY MASĄ BUDYNIOWĄ

4.5 (201 ocen)

  • 60 min

Bardzo dobry piernik z delikatną masą budyniową

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:

    3 szklanki mąki

    1 szklanka cukru

    3 łyżki kakao

    3 łyżeczki sody

    3 jajka

    3 łyżki miodu

    10 dag masła



    MASA:

    1,5 szklanki mleka

    4 łyżek cukru

    cukier waniliowy

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżki mąki pszennej

    100 g masła

    1/4 szklanki śmietany 30 % kremówki

    dodatkowo: 1/2 słoika powideł śliwkowych



    POLEWA:

    20 g margaryny KASIA

    2 łyżki cukru

    1 łyżka kakao

    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik przekładany masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę, cukier, sodę i kakao wymieszać na sucho,

    dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki,jajka i płynny miód ,zagnieść ciasto(ciasto troszkę się klei).

    Dużą blachę z piekarnika nasmarować tłuszczem, wyłożyć papierem.

    Wylepić ciasto na blaszce. Piekarnik ustawić na 160 stopni i piec 30minut.

    Wystudzić, ściągnąć papier (piernik będzie twardy) pokroić na cztery równe części.



    MASA: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym.

    W pozostałym mleku rozmieszać mąką ziemniaczaną i pszenną.

    Ugotować jak budyń (po zagotowaniu mleka garnek zdjąć z ognia, rozmieszać, ponownie zagotować i gotować chwilę).

    Wystudzić. Rozmiksować masło. Ciągle miksując dodawać po trochu ugotowanej wystudzonej masy budyniowej,

    a na końcu śmietanę płynną.



    POLEWA: Wszystko składniki wkładamy do rondla i podgrzewamy na słabym ogniu,

    mieszając aby się polewa nie przypaliła. Wystudzamy.



    Wystudzony piernik przekładać na przemian powidłami i masą budyniową.

    Na wierzch polewamy przygotowaną polewą i dowolnie dekorujemy.

    Schładzamy całość w lodówce, najlepiej smakuje po minimum 24 godzinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować