PIERNIK PANI IRENY

5 (1 ocen)

  • 20 min

PRZEPIS MAM OD KOLEŻANKI Z PRACY.JEST PROSTY W WYKONANIU I ZAWSZE SIĘ UDAJE.

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    7 jajek,
    1 szkl. cukru,
    10 dag drożdży,
    2 łyżeczki sody,
    1 słoik miodu sztucznego,
    1/2 kg mąki pszennej,
    1 szkl. oleju,
    przyprawa do piernika.

    masa:
    1/2 l mleka,
    5 łyżek cukru,
    cukier waniliowy,
    2 żółtka,
    budyń waniliowy na 3/4 l mleka,
    1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny palmy,
    dowolny dżem.

Piernik pani ireny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do makutry wkruszyc drożdże, dodac cukier i ucierac, następnie dodac żółtka i miód. Ucierając dodawac na przemian mąkę -wymieszaną z przyprawą i sodą- i olej, aż do wyczerpania składników.
    Na końcu delikatnie wmieszac pianę z białek.
    Ciasto rozdzielic do dwóch jednakowych blaszek i piec w tem ok.150 stopni C przez ok 45 min. Uważac, zeby nie przypalic.
  • 2. Masa: żółtka rozetrzec z cukrami i budyniem, wlac na gotujące mleko , ugotowac i ostudzic, utrzec masło z margaryną i dodawac zimny budyń.

    Placki przekroic na połowy i składac:
    placek-masa-placek-dżem-placek-masa-placek.
    Na wierzchu udekorowac masą lub polewa czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy