Piernik oblany czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Keksówkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2.W garnku roztapiamy masło z cukrem. Następnie dodajemy miód, powidła, przyprawę piernikową, kakao oraz cynamon. Mieszamy cały czas i podgrzewamy jeszcze ok 1-2 minut. Następnie zostawiamy masę na 5 aż delikatnie przestygnie.
3.Dodajemy do niej sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko razem mieszamy a następnie przez sitko dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy aby nie dopuścić do powstawia grudek z mąki. Gotową masę przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 1h. Do tzw. suchego patyczka.
4.Po przestygnięciu oblewamy czekoladą. Możemy również posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Komentarze