Piernik oblany czekoladą

0 (0 ocen)

Pyszny klasyczny piernik, polany czekoladą z dodatkiem marmolady wiśniowej.

Składniki:

  • - 120 g masła
    - 1 szklanka cukru
    - 3 łyżki miodu
    - 2 łyżki marmolady wiśniowej
    - 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżki sody oczyszczonej
    - 2 jajka
    - 250 ml mleka
    - 300 g mąki tortowej
    - Czekoladowa polewa

Piernik oblany czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Keksówkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
  • 2. W garnku roztapiamy masło z cukrem. Następnie dodajemy miód, powidła, przyprawę piernikową, kakao oraz cynamon. Mieszamy cały czas i podgrzewamy jeszcze ok 1-2 minut. Następnie zostawiamy masę na 5 aż delikatnie przestygnie.
  • 3. Dodajemy do niej sodę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko razem mieszamy a następnie przez sitko dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy aby nie dopuścić do powstawia grudek z mąki. Gotową masę przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 1h. Do tzw. suchego patyczka.
  • 4. Po przestygnięciu oblewamy czekoladą. Możemy również posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (193 ocen)

4.5 (193 ocen)

piernik

akrobatka22 . 2 godz.