Piernik na drożdżach z kremem czekoladowym i nutellą z śliwek

  • wyświetlono: 761 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Piernikiem można delektować się już po trzech godzinach,a czym starszy tym bardziej zyskuje w smaku ciasto przełożone jest kremem czekoladowym z lekką wyczuwalnością wiśniówki i do tego ta pyszna nuttella na bazie śliwek.

beniawojt

Składniki

na ciasto
1 szklanka cukru
1 szklanka płynnego miodu
1 szklanka oleju
7 jajek
2 szklanki mąki pszennej
30 g drożdży
1,5 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
na krem czekoladowy
150 ml śmietanki 30%
100 g czekolady mlecznej
50 gram rodzynek
50 g cukru pudru
3 łyżki wiśniówki
250 g masła
na nutellę śliwkową
1 kg dużych śliwek
350 g cukru
cukier waniliowy
4 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki masła
na polewę
100 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżka słodkiej śmietanki
dodatkowo
20 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik na drożdżach z kremem czekoladowym i nutellą z śliwek

  • 1. Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością cukru.
    Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę,dodać roztarte drożdże zmiksować,dodać olej i miód zmiksować,przesiać mąkę do masy ,wsypać przyprawę do piernika i sodę i ponownie zmiksować.
    Formę o wymiarach 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć ciasto i wyrównać .
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(termoobieg) i piec około 1 godziny,wystudzić i przekroić na blaty.
  • 2. Śliwki umyć ,osuszyć usunąć pestki i przepuścić przez maszynkę,przełożyć do garnka,wsypać cukier i smażyć na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając,aż woda odparuje i masa zrobi się gęsta,na końcu wsypać cukier waniliowy,kakao,dodać masło i trzymać jeszcze na ogniu cały czas mieszając,aż składniki się połączą,zdjąć z ognia i wyłożyć na na pierwszy zimny blat ciasta równomiernie rozprowadzić.
  • 3. Rodzynki namoczyć w wiśniówce i pozostawić na 60 minut.
    W rondelku podgrzać śmietankę,dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści,zdjąć z ognia i całkowicie przestudzić.
    Masło utrzeć z cukrem do białości i dalej ucierając dodawać stopniowo masę czekoladową na końcu dodać wiśniówkę i rodzynki i wymieszać przy pomocy miksera.Gotową masę wyłożyć na nutellę i równomiernie rozprowadzić,przykryć drugim blatem ciasta.
  • 4. Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia i zagotowania składników,lekko przestudzić i rozprowadzić na górze ciasta,udekorować posiekanymi orzechami.

Porady

Gdy ciasto jest już w piekarniku w tym czasie możemy sobie przygotować nutellę ze śliwek oraz krem czekoladowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiciasto na świętaciasto przekładanepiernik ze śliwkamiciasto piernikowepiernik z orzechamipiernik z bakaliamipiernik z polewąpiernik z kremem czekoladowympiernik z nutellą

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik z jabłkami i suszonymi śliwkami

Dodane przez: juchab

Piernik z jabłkami i suszonymi śliwkami

To ciasto jest z nami już kilka...

piernik na drozdzach ilovebake

Dodane przez: wwwilovebakepl

Piernik na drożdżach przekładany

Szybki, miękki i wilgotny - przepis...

BISZKOPT Z KREMEM Z NUTELLI

Dodane przez: mikibart

BISZKOPT Z KREMEM Z NUTELLI

Wybornego smaku dodają śliwki w...

Pierniczki walentynkowe na drożdżach

Dodane przez: Krzysiek_gotuje

Pierniczki walentynkowe na drożdżach

Puszyste i smaczne pierniczki na...

Tort czekoladowo-maślany z Nutellą

Dodane przez: PolskaGotuje

Tort czekoladowo-maślany z Nutellą

Idealna propozycja na dziecięce...

tort orzechowy z masą nutella

Dodane przez: katrinaM24

Tort orzechowy z kremem nutella

łatwy i przepyszny tort, który...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE