Piernik krakowski

  • wyświetlono: 359 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Taki piernik piekę od bardzo dawna i zawsze z powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Fajnym uzupełnieniem całości są bakalie. Piernik nie jest wtedy taki nudny :) Polecam nie tylko od święta. Chociaż wtedy smakuje naprawdę wyjątkowo.

crocusBloom
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

400 g mąki
125 g margaryny
250 g cukru
2 jajka
4 łyżki powideł
3 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
garść bakalii

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik krakowski

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. W misce miksujemy jajka z cukrem, po czym dodajemy mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawę do piernika. Miksujemy dalej. Pod koniec dodajemy powidła, roztopiony tłuszcz i obtoczone w mące bakalie. Mieszamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej keksówki i pieczemy 1 h. Piernik dekorujemy polewą czekoladową i przekładamy powidłami śliwkowymi lub marmoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

powidłapiernikbakaliekrakowski

Komentarze

Podobne przepisy

piernik

Dodane przez: Karolina Grzechnik-Sikora

piernik

Piernik z miodem bardzo łatwy do...

Piernik

Dodane przez: Konto nieaktywne

Piernik

Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu...

Sernik krakowski

Dodane przez: Marta Daszkowska

Tradycyjny sernik krakowski

Prawdziwy sernik z bakaliami na...

piernik

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Staropolski piernik

To pyszny i aromatyczny piernik,...

.

Dodane przez: Anitka0804

Piernik drożdżowy

Smaczny i lekki jak puszek piernik...

Piernik staropolski

Dodane przez: Ines2671

Piernik staropolski

Pyszny, tradycyjny piernik staropolski...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE