PIERNIK KRAKOWSKI

0 (0 ocen)

U mnie w domu tym piernikiem każdy się zachwcał

Składniki:

  • - 400 g mąki
    - 120 g margaryny
    - 2 jaja
    - po widłowa śliwkowe 300 g
    - 3 łyżki kakao
    - 1 opakowania przyprawy do piernika(lecz samemu też można taka przyprawę zrobić)
    - 1 szklanka mleka
    - 3 łyżki miodu prawdziwego
    - 1 łyżeczka sody

Piernik krakowski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem(można ubić mikserem).Ciągle mieszając dodając powoli mleko,kakao,miód,mąkę wymieszaną z sodą,przyprawę do piernika, 4 łyżeczki powideł oraz ostudzoną margarynę. Resztę powideł zostawić do przełożenia piernika.Całość włożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godziny, do tzw. suchego patyczka.Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć powidłami śliwkowymi. Jeśli chcemy zrobić polewę czekoladową to należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej,mieszając.Polać gotowy piernik.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy