piernik kawowy

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min

klasyczne korzenne ciasto pachnące kawą :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
    1 i 1/3 szklanki cukru (może być też brązowy albo na pól na pół z białym)
    125 gram masła
    2 jaja
    2 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika (jeśli lubicie mocno korzenne ciasta, dajcie 3)
    2 łyżki kawy Inki
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki sody rozpuszczonej w łyżce mleka
    1 kopiasta łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Kawy

Piernik kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotować mleko, cukier, masło, przyprawę korzenną i obie kawy, cały czas mieszając. Przestudzić, dodać jaja i zmiksować. Następnie do misy przesiać mąkę, dodać rozpuszczoną sodę, zalać przygotowaną wcześniej masą i wszystko zmiksować.

    Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wyłożyć do niej ciasto. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni do "suchego patyczka". Posypać cukrem pudrem lub oblać polewą.

Porady

Piernik ładnie się utrzymuje do 4 tygodni czasu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować