Piernik kakaowy (ekspresowy)

2 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne i aromatyczne ciasto. Robi się je prosto i szybko a smakuje wybornie. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7 łyżek cukru
    1/2 słoika dżemu (bez dużych kawałków owoców)-dowolnego smaku
    125 g masła
    7 łyżek mleka
    3 łyżki kakao
    14 łyżek mąki pszennej
    2 jajka
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    oraz keksówka 12x24 cm
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciasto kakaowe Desery

Piernik kakaowy (ekspresowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dżem, cukier, masło, mleko, i kakao przekładamy do garnka. Wstawiamy na mały gaz i zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodajemy jajka, mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Mieszamy na gładkie ciasto i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować