Piernik herbaciany z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatę zalewamy 250 ml wrzątku, studzimy, odcedzamy. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy herbatę, miód i olej, miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą, sodą i kakao, miksujemy. Następnie delikatnie mieszamy z białkami i konfiturą z bzu (ew. powidłami). Ciasto wlewamy do tortownicy (śr. 25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy godzinę w 180 °C.
2.Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy do masła i mleka. Podgrzewając na małym ogniu, mieszamy do roztopienia.
3.Piernik przekrawamy na 2 blaty, przekładamy powidłami, wierzch smarujemy polewą i dekorujemy posiekanymi orzechami.
Komentarze