Piernik herbaciany z powidłami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na ten wyjątkowy piernik dostałam od prababci.

Składniki:

  • Ciasto: 40 dag mąki
    ● 1 szkl. płynnego miodu
    ● 1 szkl. oleju
    ● 5 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki sody
    ● 4 łyżeczki herbaty granulowanej
    ● 3 dag konfitury z bzu (ew. powidła śliwkowe)
    ● 3 łyżki kakao
    ● 3 łyżki przyprawy do piernika
    Polewa: 3 dag masła
    ● 6 dag gorzkiej czekolady
    ● 2 łyżki mleka
    Oraz: 18 dag powideł śliwkowych
    ● 4 orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Powidła

Piernik herbaciany z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zalewamy 250 ml wrzątku, studzimy, odcedzamy. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy herbatę, miód i olej, miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą, sodą i kakao, miksujemy. Następnie delikatnie mieszamy z białkami i konfiturą z bzu (ew. powidłami). Ciasto wlewamy do tortownicy (śr. 25 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy godzinę w 180 °C.
  • 2. Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy do masła i mleka. Podgrzewając na małym ogniu, mieszamy do roztopienia.
  • 3. Piernik przekrawamy na 2 blaty, przekładamy powidłami, wierzch smarujemy polewą i dekorujemy posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować