Piernik herbaciany z orzechami i powidłami

1 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny piernik herbaciany z powidłami śliwkowymi to obowiązkowy wypiek świąteczny. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Jest wilgotny, po prostu rewelacyjny :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto na piernik:

    3 szkl mąki

    1 szkl płynnego miodu

    1 szkl oleju

    1 szkl mocnej herbaty

    4 jajka

    2 łyżeczki sody

    op. przyprawy do piernika

    1 szkl cukru



    1 szkl siekanych orzechów włoskich

    słoik powideł śliwkowych


    polewa kakaowa
Wystaw ocenę:

1 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Powidła

Piernik herbaciany z orzechami i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciężko się zagniatało można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Na koniec dodać orzechy, zagnieść. Podzielić na 3 części i upiec trzy placki (w blaszce 20x30 cm) w temperaturze 160 stopni przez ok 30 minut. Placki ostudzić, skropić mocną herbatą i przełożyć powidłami. Piernik polać polewą, można posypać orzechami i odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy Śliwki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Piernik herbaciany z powidłami

To może cię zainteresować