Piernik Dziadzia Cesia

  • wyświetlono: 260 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Piernik jest przepyszny! Przepis jest wyjątkowy ponieważ jest pamiątką po moim dziadziu, który uwielbiał go piec! :)

rogalikus26
  • 60min

Składniki

1 kg mąki
1/2 kg miodu (może być sztuczny)
20 dkg cukru
20 dkg margaryny
1 łyżka sody oczyszczonej
2 jaja
2 opakowania przyprawy do piernika
1 szklanka mleka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Piernik Dziadzia Cesia

  • 1. 1.Margarynę i miód należy rozpuścić w garnku.
    2. Mąkę, sodę oraz cukier wymieszać "na sucho"
    3. Następnie wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać.
    4. Przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 14 dni.
    5. Po upływie 2 tygodni ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut
    6. Upieczony piernik przekładamy powidłem lub masą oraz polewamy czekoladą

Porady

Polecam upieczenie piernika na mniejszej blaszce (kwadratowa). Wyrośnie większy, łatwiej jest go podwójnie przekroić. Polecam przełożenie piernika powidłem oraz polewę z gorzkiej czekolady - jest pyszny!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniki

Dodane przez: bronislawa70

Pierniczki

Już czas na pierniczki.:) Pachnie...

Piernik

Dodane przez: Joanna Steckiewicz

Piernik

Piernik to smaczne ciasto o korzenno-...

pierniczki

Dodane przez: goshia

Pierniczki

Co to by była za święta bez pierniczków?...

Pierniczki

Dodane przez: Świeca Urszula

Pierniczki

Świąteczne pierniczki , to przepis...

Pierniczki

Dodane przez: Świeca Urszula

Pierniczki

Polecam pierniczki świąteczne ,...

Piernik przekłądany kremem

Dodane przez: Antolka

Piernik

Z racji zbliżających się świąt...