Piernik dyniowy z daktylami w rumie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pachnacy jesienią piernik z dodatkiem daktyli polecam na chłodne jesienne dni z filiżanka gorącej herbatki.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka puree z dyni
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    5 daktyli suszonych
    Rum do zalania daktyli
    2 łyżki siekanych orzechów włoskich

    Lukier:
    2 łyżki soku z cytryny
    1 szklanka cukru pudru

    Forma: keksówka

Piernik dyniowy z daktylami w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle pokroić w drobną kostkę i zalać rumem, pozostawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  • 2. Całe jajka ubić z cukrem do białości, dodawać mąkę z proszkiem i sodą, przyprawę do piernika, olej, na końcu puree z dyni. Mieszać na małych obrotach miksera. Na końcu dodać odsączone daktyle i orzechy, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy tłuszczem. Pieczenie ok 50 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
  • 3. Lukier: cukier zmiksować z sokiem z cytryny do białości, wyłożyć na ciasto można zrobić esy - floresy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy