Piernik dojrzewający - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, cukier i margarynę ogrzewać w garnku do rozpuszczenia. Nie gotować. Zostawić masę do ostudzenia. Następnie dodać mąkę wymieszaną z przyprawami, szczyptę soli, jajka i sodę rozmieszaną w mleku. Wyrobić ciasto mikserem. Na końcu dodać bakalie (opcjonalnie). Takie ciasto powinno stać 4 - 5 tygodni w chłodnym miejscu - w piwnicy, komórce itp. lub w lodówce w szklanym, emaliowanym, lub kamionkowym naczyniu, przykryte ściereczką i folią.
2.Wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 4 części. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Surowym ciastem wylepić foremki. Ciasta będzie niewiele, ale w piekarniku sporo urośnie. Pierniki piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka dolna + termoobieg) przez 45 – 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone. Ciasta wyłożyć na kratkę do pieczenia, aby wystygły.Ostudzone pierniki owinąć w ściereczki. Położyć w chłodnym miejscu na kilka dni.
3.Odwijamy pierniki. Mogą być bardzo miękkie (bo dojrzały), trochę twarde, ale miejscami miękkie (są w trakcie dojrzewania, wystarczy je przełożyć i poczekać) lub twarde jak kamień (trzeba będzie im pomóc w dojrzewaniu). Każdy piernik przekroić na dwa blaty. Na każdy blat ciasta wyłożyć powidła śliwkowe. Połączyć oba blaty. Zawinąć każdy piernik w folię aluminiową i włożyć do foliowej torby. Odłożyć aż do 23 grudnia następnie boki i górę posmarować powidłami a następnie polewą czekoladową.
Komentarze