Piernik cioci Krysi

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo dobre ciacho które często gości na naszym stole:)

  • 30 min

Składniki:

  • ZAKWAS:

    1/2 kg mąki
    20 dkg miodu
    20 dkg cukru
    3 jajka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    DODATKI DO CIASTA:

    1 op.cynamonu
    1 op.przyprawy do piernika
    1 masa krówkowa w puszce
    1 słoik powideł śliwkowych

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    1/2 kostki margaryny
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mleka

Piernik cioci krysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas:Miód roztopić,do niegorącego dodać jajka,cukier,mąkę i sodę.Wyrobić i przełożyć do garnka kamiennego na 14 dni,do chłodnego miejsca.
  • 2. Po 14 dniach wyłożyć dodać cynamon i przyprawę do piernika.Wyrobić ponownie.Rozwałkować ciasto na trzy placki.Piec każdy ok.8 minut w temp.170"c.
  • 3. Przekładać powidłami i masą krówkową.
  • 4. Na górę wyłożyć polewę czekoladową(można posypać wiórkami kokosowymi):
    Margaryne roztopić.Osobno do miseczki wymieszać kakao z cukrem +troszkę wody,do uzyskania papki.Do papki powoli wlewać margaryne do uzyskania jednolitej masy,na końcu dodać mleko.

Porady

jedyną wadą tego ciasta jest ten okres 14 dni wegetacji,ale warto spróbować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy