Piernik bogacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka , mąkę wymieszaną z sodą , przyprawę do piernika oraz miód z herbatą.
Z białek ubić pianę i wmieszać w ciasto.
Podzielić na 2 części i upiec dwa placki w temp. 180 stopni przez ok. 45 min.
2.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło roztopić i dodać utarte jabłka.
Wymieszać i usmażyć , dodać uchą galaretkę.
3.Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem i dodać przestudzony budyń.
4.Złożenie ciasta :
Na pierwsze ciasto wykładamy 1/4 masy budyniowej , następnie masę jabłkową . Układamy biszkopty i zalewamy tężejącą galaretką. Wykładamy resztę masy budyniowej a następnie drugie ciasto. Oblewamy obficie białym lukrem i dekorujemy.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jeżeli biszkopty są zbyt miękkie smarujemy je lekko masą i dopiero wtedy zalewamy galaretką.
Komentarze