Piernik Bogacz

5 (145 ocen)

To ciasto pięknie pachnie i zachwyci nie jednego gościa.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag margaryny
    1/4 szklanki miodu płynnego
    4 jaja
    1/4 szklanki esencji z herbaty
    10 dag cukru
    30 dag mąki
    1 łyżeczka sody
    przyprawa do piernika
    Masa jabłkowa:
    1 i 1/2 kg jabłek
    1 galaretka żółta
    1 łyżka masła
    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka
    5 łyżek cukru
    kostka masła
    2 budynie waniliowe
    Dodatki:
    1 paczka podłużnych biszkoptów
    2 galaretki czerwone ( przygotować wg przepisu )
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Piernik bogacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka , mąkę wymieszaną z sodą , przyprawę do piernika oraz miód z herbatą.
    Z białek ubić pianę i wmieszać w ciasto.
    Podzielić na 2 części i upiec dwa placki w temp. 180 stopni przez ok. 45 min.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Masło roztopić i dodać utarte jabłka.
    Wymieszać i usmażyć , dodać uchą galaretkę.
  • 3. Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem i dodać przestudzony budyń.
  • 4. Złożenie ciasta :
    Na pierwsze ciasto wykładamy 1/4 masy budyniowej , następnie masę jabłkową . Układamy biszkopty i zalewamy tężejącą galaretką. Wykładamy resztę masy budyniowej a następnie drugie ciasto. Oblewamy obficie białym lukrem i dekorujemy.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Jeżeli biszkopty są zbyt miękkie smarujemy je lekko masą i dopiero wtedy zalewamy galaretką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować