Piernik bananowy z żurawiną

0 (0 ocen)

Wilgotny i mięsisty dzięki bananom, z kwaśną nutą żurawiny. Pachnący przyprawami piernik bananowy :)

Składniki:


  • 300 g mąki pszennej typ 650
    2 czubate łyżki kakao
    0,5 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    120 g cukru
    60 ml oleju rzepakowego
    4 czubate łyżki miodu akacjowego
    3 jajka
    4 łyżki kefiru
    3 średnie banany
    100 g świeżej żurawiny

Piernik bananowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.

    Banany obrać, rozgnieść widelcem. Żurawinę umyć, osuszyć. kefir zmieszać z miodem i olejem.

    Jajka wbić do miski, wyspać cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Wlać mokre składniki, wrzucić zgniecione banany i lekko zmiksować. Wsypać suche składniki i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.

    Wsypać żurawinę i wymieszać łyżką. Przełożyć do formy 18x28 cm i piec około 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy