PIERNIK BANANOWY

2 (4 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszny piernik bananowy, łyżką mieszany. Bardzo aromatyczny, wilgotny i pachnący świętami

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    pół szklanki cukru,
    40 g przyprawy do piernika,
    1 łyżeczka sody,
    2 banany,
    80 ml mleka,
    30 ml oleju,
    2 łyżki płynnego miodu.
Wystaw ocenę:

2 (4 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Piernik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie piernika bananowego jest banalnie proste.

    Do miski wsypujemy mąkę, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę, mieszamy. W drugiej misce rozgniatamy widelcem dwa banany. Następnie dodajemy mleko, olej i płynny miód. Całość delikatnie mieszamy.

    Mokre składniki łączymy z suchymi składnikami. Mieszamy do momentu połączenia się składników.

    Ciasto bananowe przekładamy do blaszki 10×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.

    Upieczony piernik wyjmujemy z blaszki i studzimy. Następnie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Możemy polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować