Piernik

5 (192 ocen)

Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto na każdą okazję, nie tylko święta. Piekę je od dawna i zawsze zachwyca smakiem całą rodzinę.

Składniki:

  • 4 jajka
    2,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    op.cukru waniliowego
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 op.przyprawy korzennej
    3 łyżki kakao
    3/4 szklanki oleju
    100g dżemu śliwkowego
    80g posiekanych orzechów i rodzynek
    masło i bułka tarta do formy
    dekoracja: 100g czekolady mlecznej
    3 łyżki mleka
    perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dodawać do jajek na przemian z olejem, letnim mlekiem i dżemem. Wszystkie składniki połączyć.
  • 2. .Bakalie oprószyć łyżką mąki a następnie dodać do masy. Tak przygotowane ciasto przelać do formy na keks (o dł.40 cm) i piec ok.50 minut w 180 st. Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem w kąpieli wodnej i polać ostudzone ciasto. Udekorować perełkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować