Piernik

5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis zapożyczony od teściowej. Nie należy robić tego piernika na długo przed świętami bo nie ma siły która pozwoliłaby mu dotrwać do 24 grudnia :) Mój mąż pochłania blaszkę w oka mgnieniu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki miodu sztucznego
    1/2 kostki margaryny
    3 jajka
    250 ml śmietany kwaśnej
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    orzechy włoskie

    Lukier:

    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka ciepłej wody
    sok z cytryny (odrobina)
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pojemnika wlewamy miód, cukier, margarynę ( wstawić na 20 sek. do mikrofali), jajka - miksujemy. Po woli dodajemy kolejne składniki nadal miksując. Na koniec wlewamy śmietanę oraz dodajemy orzechy - mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy na wyłożoną wcześniej blaszkę papierem ( blaszka standardowa - w prostokącie) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-50 minut/ 180 C
  • 2.
    Do szklanki wsypujemy cukier cukier puder, dodajemy wody i soku z cytryny - mieszamy. Gotowy piernik polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować