Piernik(murzynek)

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Piernik jest tani,szybko się go robi,zawsze wychodzi i długo pozostaje świeży.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mleka
    2 łyżki kakao
    2łyżki sody
    2 jajka
    1 powidła śliwkowe,dżem
    0,5 palmy
    Polewa:
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka
    4ł łyżki palmy
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Murzynek Placek Desery

Piernik(murzynek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka,cukier i palmę utrzeć.Dodać dżem i wlać szklankę mleka.Następnie wsypać mąkę i kakao.Wymieszać.Sodę wsypać do szklanki z mlekiem i wymieszać.Wlać do ciasta,wymieszać.Wylać na natłuszczoną blachę.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.godziny w 180st.Ostudzić.
  • 2. Składniki polewy wrzucić do małego garnka i zagotować.Zimny placek posmarować polewą i udekorować np.posypką.

Porady

To jest porcja na normalną dużą blachę.W przypadku gwiazdy wychodzi jeszcze dodatkowo keksówka.W orginale są powidła śliwkowe ale najczęściej używam dżemów własnej roboty truskawkowych lub wiśniowych,bo nie zmienia to smaku. Polewę można zrobić w czasie pieczenia placka,ostudzić i rozsmarować na jeszcze ciepłym pierniku to ładnie się rozleje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować