piernik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Piernik z miodem bardzo łatwy do przygotowania i szybko zniknął z mojego stołu. A największym "zjadaczem" okazał się mój mąż. ;)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • miód - 40 dag
    cukier puder 3/4 szklanki
    margaryna - 15 dag
    przyprawa do piernika - 1 opakowanie
    jajka - 6 sztuk
    mąka pszenna - 3 szklanki
    cukier waniliowy - 1 opakowanie
    proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
    śmietana w butelce duża z Włoszczowy - 3/4 butelki

    Polewa
    margaryna 5 dag, cukier pół szklanki, kakao 2 łyżki, olejek rumowy., 2 łyżki mleka.
    kakao - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik 1. Margarynę, miód, cukier puder, przyprawę do piernika rozpuszczam na gazie. Czekam aż wystygnie. Oddzielam białka od żółtek Do wystudzonej masy dodaję po żółtku i cukier waniliowy. Po ubiciu masy dodaję mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Mieszam drewnianą łyżką. Białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do wyrobionego wcześniej ciasta. Ponowie mieszam drewnianą łyżką. Po wymieszaniu dodaję śmietanę i mieszam. Tak przygotowaną masę przelewam do przygotowanych wcześniej 2 foremek wąskich . Piekę we wcześniej nagrzanym piekarniku 50 min temperaturze 180 st. Celcjusza

    Polewa:
    Wszystko gotuję na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji śmietany. Polewam ciasto upieczone.

    Polewa
    margaryna 5 dag, cukier pół szklanki, kakao 2 łyżki, olejek rumowy., 2 łyżki mleka. Wszystko gotuję na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji śmietany. Polewam ciasto upieczone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

piernik

To może cię zainteresować