Całuskami nazywane są dowolne ciasteczka z migdałem w środku. Pyszne i szybkie pierniczki, im dłużej poleżą tym lepsze, doskonale się nadają do dekoracji świątecznych np. stroików.
Składniki:
2 szkl. mąki, 1/2 szkl. miodu, jajko, 1/2 szkl cukru pudru, łyżka masła, 1/2 łyżeczki sody,
1 op.przyprawy do piernika.
1 jajko wymieszane z wodą ( pół na pól) do posmarowania pierników i migdały w całości bez skórek.
do ozdoby lukier na białku (białko wymieszane z cukrem pudrem)
Pierniczkowe całuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło miód i cukier rozpuścić w garnku, wymieszać, ostudzić. Dodać jajko, sodę, przyprawę przesianą mąkę wymieszać mikserem na specjalnych spiralnych "mieszadłach". Ciasto jest zbite a miksować trzeba ok 5 min.
2.Schłodzić przez noc ale nie w lodówce bo za zimno. Ciasto oprószyć mąką, rozwałkować jak na pierogi i wykrawać dowolne kształty. W środek wbić migdałka i całość posmarować roztrzepanym jajkiem z wodą. Piec 160 stopni ok 20 min. Jak przystało na prawdziwe pierniczki po upieczeniu są twarde ale po kilku dniach idealne. Ozdobić lukrem.
Komentarze