Pierniczkowa girlanda

0 (0 ocen)

Można ją zrobić z pierniczków z ulubionego przepisu. Ważne aby w trakcie ich przygotowywania zrobić dziurki, dzięki którym można przepleść tasiemkę. To świetna zabawa dla dzieci ale i dorośli mogą sie przy robieniu świątecznych dekoracji zrelaksować. Przepis z www.mojewypieki,com

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
    300 g miodu
    100 g cukru
    120 g masła
    1 jajko
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    40 - 60 g przyprawy do piernika (bez dodatku mąki)
    rurka do napojów
    wstążka/tasiemka satynowa o dowolnej długości

Pierniczkowa girlanda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód podgrzewamy z masłem i przyprawą do pierników. Studzimy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na placek o grubości ok.2 mm. Wycinamy pierniczki, w każdym wykrawamy rurką do napojów po 2 dziurki. Przekładamy ciastka na blaszkę i pieczemydo zezłocenia w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystudzeniu ozdabiamy i przeplatamy tasiemkę tworząc girlandę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy