Pierniczki zaparzane

  • wyświetlono: 2919 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Pierniczki czy piernik z blaszki , a nawet świateczne domki, jak kto woli

luna19
  • 30min

Składniki

1,5 kg mąki
1,5 szkl cukru
1 margaryna
250 g miodu
1/2 szkl wody
2 dkg amoniaku
1 niepełna łyżka sody
przyprawa korzenna
5 jajek

Sposób przygotowania przepisu:

Pierniczki zaparzane

  • 1. Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.
    Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełożyć marmoladą i polać polewą czekoladową.

Porady

Ciasto musi leżakować co najmniej 3 tygodnie, w przyspieszonym tempie ciastka nie wyjdą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciastkaciastaświętapiernikiPierniczki

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Piernik staropolski

Piernik rozpływa się w ustach i...

Piernik kajmakowy

Dodane przez: JustKuchcik

Piernik kajmakowy

Zamiast karmelu, który często figuruje...

Piernik staropolski

Dodane przez: joanna30

Piernik staropolski

Nie ma Świąt bez piernika. W tym...

Puszysty piernik

Dodane przez: gosiakp

Puszysty piernik

Bardzo szybki piernik do zrobienia...

piernik

Dodane przez: izaa_a

piernik przekładany...

przepis od Ani z Tasty Bloog za...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Piernik staropolski

Piernik staropolski

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE