Pierniczki z lukrem

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Chrupiące pierniczki o delikatnym korzennym smaku. Można ozdobić lukrem lub czekoladą. Przepis dostałam od mojej babci.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    500g mąki pszennej do wypieków
    200g miodu
    200g cukru pudru
    120g zimnego masła
    1 jajko
    10g sody
    1 op. (20g) przyprawy do pierników
    Składniki na lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    1 białko (z średniego jajka)
    strzykawka 2 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Pierniczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto umieścić w misie i zagnieść.
  • 2. Ciasto rozwałkować i wyciskać foremkami dowolne kształty. Piec w temperaturze 175 stopni przez 5 minut. Wystudzić ok. 2 godzin.
  • 3. Cukier puder i białko rozetrzeć na gładką masę, nie może być grudek. Strzykawką ozdabiać pierniczki.

Porady

Gdyby lukier był zbyt wodnisty należy dodać cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować