Pierniczki z lukrem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ozdabiając je pokazałam mój całkowity brak zdolności manualnych :)

  • 40 min

Składniki:

  • 70 dag mąki
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    25 dag margaryny
    25 dag miodu
    25 dag cukru
    1 łyżka kakao
    paczka przyprawy do piernika (jak ktoś nie lubi, można dać mniej)
    łyżka dżemu
    3 jaja

    Lukier:
    białko z jednego jajka
    3/4 szklanki cukry pudru
    kilka kropel soku z cytryny

Pierniczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z sodą przesiać do miski. W rondlu rozpuścić margarynę, miód, cukier. Zagotować, dodać przyprawę, dżem. Wlać gorące do miski i dobrze wymieszać. Po wyrobieniu ciasta dodać jaja. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wyciąć ciasteczka. Piec ok. 10 minut w temp. 200 stopni.
  • 2. Białko zmiksować z cukrem. Dodać sok z cytryny. Miksować ok. 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy