Ozdabiając je pokazałam mój całkowity brak zdolności manualnych :)
40 min
Składniki:
70 dag mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
25 dag margaryny
25 dag miodu
25 dag cukru
1 łyżka kakao
paczka przyprawy do piernika (jak ktoś nie lubi, można dać mniej)
łyżka dżemu
3 jaja
Lukier:
białko z jednego jajka
3/4 szklanki cukry pudru
kilka kropel soku z cytryny
Pierniczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z sodą przesiać do miski. W rondlu rozpuścić margarynę, miód, cukier. Zagotować, dodać przyprawę, dżem. Wlać gorące do miski i dobrze wymieszać. Po wyrobieniu ciasta dodać jaja. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wyciąć ciasteczka. Piec ok. 10 minut w temp. 200 stopni.
2.Białko zmiksować z cukrem. Dodać sok z cytryny. Miksować ok. 5 minut.
Komentarze