Pierniczki z domowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Są kruche, kakaowe, aromatyczne. Przy kawie w gronie rodzinnej świątecznej atmosferze smakują najlepiej!

  • 15 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    10 g przyprawy do piernika
    120 g brązowego cukru
    5 g sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    100 g miodu
    100 g masła
    2 jajka

    domowy lukier:
    szklanka cukru pudru
    3 łyżki wody
    do smaku kilka kropel wyciśniętego soku z pomarańczy

Pierniczki z domowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuść masło, ostudź. Suche składniki wymieszaj dobrze ze sobą, dodaj roztopione masło wymieszane z miodem i dwoma jajkami.

    Elastyczne ciasto rozwałkuj na podsypanym blacie mąką na grubość około 5 mm, po tym czasie wykrawaj ulubione wzorki. Piecz około 10 minut w temp. 180 C.

    Zrób lukier:
    Do garnuszka wsyp cukier puder, dolej wody i sok z pomarańczy. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dekoruj pierniczki jak tylko chcesz.

Porady

Jeśli nie macie ochoty na kakao zamiast niego możecie użyć pół łyżeczki cynamonu.

Komentarze

Podobne przepisy