Pierniczki z dodatkiem smalcu

4.47 (183 ocen)

  • 60 min

Pyszne, mięciutkie pierniczki zaraz po upieczeniu nie muszą leżakować. Ciasto należy zrobić z 3 dni wcześniej.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1/2 litra miodu
    - 35 dag cukru
    - 20 dag smalcu
    - 1/3 szklanki mleka
    - 1 kg mąki
    - 3 jajka
    - płaska łyżeczka sody
    - 1 przyprawa do piernika
    - 1 łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.47 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki z dodatkiem smalcu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy miód z cukrem i smalcem. Dodajemy przyprawę do piernika i kakao - odkładamy do ostudzenia.
  • 2. Następnie do ostudzonej masy, wsypujemy mąkę, dodajemy jajka i sodę rozpuszczoną w mleku - wszystko mieszamy dokładnie mikserem.
  • 3. Gdy składniki się połączą przykrywamy ściereczką miskę z ciastem odkładamy na 3 dni w chłodne miejsce.
  • 4. Po 3 dniach ciasto zarabiamy trochę w rękach, następnie rozwałkowujemy wycinamy pierniczki. Układamy na blaszkę pieczemy 8 minut w temp. 180.
    Upieczone dowolnie lukrujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować