Pierniczki z 5 składników

4.49 (173 ocen)

  • 60 min

Przepyszne pierniczki, które przygotowuje się bardzo szybko. Idealne dla zapracowanych ale też do przygotowania z dziećmi!

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g mieszanki do wypieku piernika ( np. Gellwe, dr Oetker, czy innej)
    200 g mąki pszennej
    50 g masła
    150 g miodu
    2 średnie jaja
    lukier królewski do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka

Pierniczki z 5 składników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mieszanki dodajemy mąkę, łączymy dokładnie.
    Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i rozcieramy aby powstały grudki.Wlewamy lekko podgrzany, tak aby był płynny miód, mieszamy i wbijamy jaja.
    Ciasto wyrabiamy, jeśli trzeba podspujemy je mąką.
    Wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • 2. Ciasto po leżakowaniu wałkujemy na ok 5 mm po czym wkładamy na papierze do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, bo bardzo rosną, ja może ułożyłam za blisko i niektóre sztuki się posklejały.
    Pieczemy w 180 stopniach do 190, zależy od piekarnika, przez 5-8 minut.
  • 3. Studzimy i dekorujemy!

Porady

Gotowe pierniczki miękną po ok 2 tygodniach, jeśli nie mamy tyle czasu przechowujmy je np z jabłkiem przekrojonym na pół, jabłko radzę co wymieniać co np. dwa dni, aby nie spleśniało, pierniczki cudnie i szybko zmiękną! Jeśli chcemy aby pierniczki były jeszcze szybsze w przygotowaniu i słodsze mąkę możemy zastąpić mieszanką piernikową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować