Korzenne słodkości w Święta smakują najlepiej. Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki, które można przygotować tuż przed Świętami. Są pyszne, aromatyczne, mocno korzenne i błyskawicznie znikają ;)
0 (0 ocen)
Porady
- Gdy pierniczki ostygną możemy je dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi posypkami. Aby przygotować najprostszy lukier, wystarczy wymieszać 3 łyżki soku z cytryny z 10 łyżkami cukru pudru. Lukier możemy zabarwić barwnikami spożywczymi, kakao lub kurkumą. - Pierniczki przechowujemy w metalowej puszce lub słoju z kawałkami suszonych jabłek oraz kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu). Jeśli chcemy sprawić, aby nasze pierniczki były wyjątkowo miękkie, włóżmy do puszki kawałki świeżego jabłka (należy je wymieniać co kilka dni).
Komentarze