Pierniczki świąteczne

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pierniczki z ciasta, które leżakowało tylko 3 dni, a pierniczki wyszły bardzo aromatyczne i nie były zbyt twarde.
Nie jest to może koronkowa robota, ale i tak są to najładniejsze pierniczki jakie zrobiłam... i chyba najsmaczniejsze, bo zniknęły jeszcze przed Wigilią i trzeba było robić nowe;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki
    220 g miodu
    100 g masła
    2 jajka
    200 g cukru
    1 czubata łyżka kakao
    Po 1/4 łyżeczce imbiru, gałki muszkatołowej, anyzu i gożdzikow ( wszystko mielone)
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 łyżeczka sody
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3-4 łyżki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pieczeń

Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy miód i masło. Rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć, ostudzić.
    Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier, kakao i wszystkie przyprawy. Wymieszać.
  • 2. Dodać jajka ,ponownie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło z miodem i zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na 3 doby.
    Ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na płat o grubości ok 5 mm i wycinać dowolne kształty. Piec w 170 stopniach około 12 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 3. Lukier:
    Do miski przesiać cukier puder. Stopniowo dodawać wodę i mieszać aż masa będzie jednolita. Konsystencja niezbyt płynna, ale taka aby dało się" rysować " wzory na pierniczkach.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować