Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego

  • wyświetlono: 102 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasta dojrzewającego na świąteczny piernik nie trzeba chyba zachwalać. Oprócz ciasta na przekładany piernik warto przygotować porcję na pierniczki. Są bardzo smaczne, aromatyczne, mięciutkie, po prostu pyszne. Dodatkową zaletą jest to, że ciasto przygotowuje się dużo wcześniej, a kilka dni przed świętami wyjmuje się je z lodówki, wałkuje, wycina i piecze.

portret
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ciasto"
300 g miodu
2/3 szklanki* cukru
150 g masła
600 g mąki pszennej tortowej
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml mleka
1/3 łyżeczki soli
1 czubata łyżka przyprawy do pierników
lukier:
1 białko
ok. 150 g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny

* szklanka o pojemności 250 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego

  • 1. Ciasto przygotowujemy w pierwszej połowie listopada (powinno dojrzewać 4-6 tygodni). Miód, cukier i masło wkładamy do garnka i podgrzewamy razem do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. Do przestudzonej mieszaniny dodajemy mąkę, rozpuszczoną w mleku sodę, rozkłócone jajka, sól i przyprawę do piernika. mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do miski szklanej lub ceramicznej albo do emaliowanego garnka, przykrywamy folią spożywczą, w której robimy wykałaczką dziurki. Wstawiamy na dolną półkę lodówki lub do zimnej piwnicy, jeśli taką dysponujemy.
  • 2. Okoły tydzień przed świętami ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy podsypując mąką na grubość ok. 5 mm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 7 minut. Gorące pierniczki studzimy na kratce.
  • 3. Przygotowujemy lukier: białko i przesiany cukier puder mieszamy w misce za pomocą końcówek mieszających (nie używamy ubijających, aby nie napowietrzać masy). Pod koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - trochę białka lub soku z cytryny, ewentualnie odrobinę wody. Otrzymany lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy rożek i dekorujemy pierniczki. Odkładamy do wyschnięcia lukru. Gotowe pierniczki przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Porady

Przygotowując lukier warto zważyć białko i wziąć 5 razy więcej cukru pudru niż wynosi waga białka. Do lukru można dodawać barwniki spożywcze. Pierniczki można też udekorować polewą czekoladową lub według własnej inwencji.
Mnie najbardziej podobają się pierniczki dekorowane białym lukrem. Nie mam żadnych zdolności plastycznych, więc moje pierniczki wyglądają jak rysunki pięciolatka (nie obrażając pięciolatków ;)), ale i tak mają swój urok :)

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 100 ciasteczek. U mnie wyszło trochę mniej, ponieważ wycięłam 6 większych serc do przygotowania ciastek dedykowanych dzieciom (z pierwszą literą imienia) oraz 10 kwiatków różnej wielkości na choinkę (po 2 szt. w 5 różnych wielkościach). Kwiatki łączymy lukrem tworząc choinkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserświętaboże narodzenielukier królewskiciasteczka do kawyciasteczka do herbatypierniki dojrzewającePierniczki staropolskiesłodki poczęstunekciasto dojrzewające na piernikilukier z białka

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniczki z marmoladą

Dodane przez: Lidka Bawolska

Pierniczki z marmoladą

Moje pierniczki z marmoladą to...

Pierniczki

Dodane przez: Ela Ślązak

Pierniczki

Pyszne, kruche pierniczki, bardzo...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z WITRAŻYKIEM gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu | rita creative

Dodane przez: RITA creative

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI Z WITRAŻYKIEM

Świąteczne pierniczki z witrażykiem...

Pierniki z karmelem 2

Dodane przez: Elisa

Pierniki z karmelem

Bez pierniczków nie ma świąt.

Pierniczki

Dodane przez: AnetaJ

Pierniczki

Mają niesamowity smak i aromat....

Domowe pierniki z lukrem 1

Dodane przez: Elisa

Domowe pierniki z lukrem

Nie wyobrażam sobie świąt bez domowych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE