PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI

4.44 (204 ocen)

  • 60 min

Pierniczki, które nie wymagają leżakowania, gotowe do jedzenia zaraz po upieczeniu, lekko kruche delikatnie pachnące przyprawami korzennymi. Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    50 dag mąki
    1 łyżeczka; kakao, sody,
    2 łyżki przyprawy korzennej
    10 dag masła,
    10 dag cukru,
    10 dag miodu płynnego (jeżeli miód jest twardy należy rozpuścić w mleku)
    0,5 szklanki mleka
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.44 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pierniczki siostry anieli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PIERNICZKI SIOSTRY ANIELI 1. Przygotowanie

    Do mąki dodać wszystkie produkty sypkie, jajko, miód. Masło roztopić dodać mleko i dokładnie wymieszać, przestudzone masło z mlekiem dodać do pozostałych składników i ciasto dokładnie zarobić. Gotowe ciasto rozwałkować na taką grubości jaka nam najbardziej odpowiada i wycinać pierniczki, gotowe układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. pierniczki wyjmujemy gdy są jeszcze miękkie potem letko stwardnieją Gotowe pierniczki dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować