Pierniczki podkarpackie

1 (1 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

To przepis kuchni podkarpackiej. Prawdziwe pierniki z dodatkiem mąki żytniej oraz amoniaku.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 125g masła,
    • 160g cukru,
    • 125g miodu,
    • 50g wody,
    • 14g przyprawy do piernika,
    • 7g amoniaku,
    • 5g sody oczyszczonej,
    • 275g mąki żytniej typ 720,
    • 275g mąki pszennej,
    • DODATKOWO:
    • 1 jajko do posmarowania pierniczków
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierniczki

Pierniczki podkarpackie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wkładamy miód, masło, połowę cukru i dolewamy wodę. Zagotowujemy. Do dużej miski wkładamy całą mąkę żytnią i około 1/3 mąki pszennej. Mieszamy. Następnie zalewamy ją zagotowaną masą miodową. Mieszamy wszystko łyżką do dobrego połączenia składników i odstawiamy do ostudzenia.
    Pozostałą mąkę pszenną wsypujemy do dużej miski. Dodajemy przyprawę do piernika, amoniak i sodę, mieszamy. Do metalowej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą tak, aby nie dotykała lustra wody. Ubijamy na parze przez kilka minut aż masa jajeczna zrobi się jasna i gęsta. Ubite jajka łączymy z suchymi składnikami, a następnie z zaparzoną mąką. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto formujemy w kule i zostawiamy przykryte na 12h.
    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy foremką pierniczki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Aby uzyskać ładną, błyszczącą skórkę pierniczki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować