Pierniczki podkarpackie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wkładamy miód, masło, połowę cukru i dolewamy wodę. Zagotowujemy. Do dużej miski wkładamy całą mąkę żytnią i około 1/3 mąki pszennej. Mieszamy. Następnie zalewamy ją zagotowaną masą miodową. Mieszamy wszystko łyżką do dobrego połączenia składników i odstawiamy do ostudzenia.
Pozostałą mąkę pszenną wsypujemy do dużej miski. Dodajemy przyprawę do piernika, amoniak i sodę, mieszamy. Do metalowej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą tak, aby nie dotykała lustra wody. Ubijamy na parze przez kilka minut aż masa jajeczna zrobi się jasna i gęsta. Ubite jajka łączymy z suchymi składnikami, a następnie z zaparzoną mąką. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto formujemy w kule i zostawiamy przykryte na 12h.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-5 mm i wykrawamy foremką pierniczki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Aby uzyskać ładną, błyszczącą skórkę pierniczki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół.
Komentarze