Pierniczki orzechowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane pierniki, kryją w sobie mnóstwo orzechów. Na pewno zdrowe, nadadzą się do szkoły lub pracy na drugie śniadanie.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag. posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki przyprawy do piernika
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    10 dag. margaryny
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    posypka cukrowa wedle uznania
    Polewa:
    10 dag. czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pierniczki

Pierniczki orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Margarynę rozpuszczam z cukrem i miodem, studzę. Do masy dodaję orzechy, żółtka,mąkę, sól , proszek do pieczenia oraz ubite na sztywno białka, mieszam. Masę nakładam łyżką na blaszkę, robię odstępy, ciastka urosną. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
  • jk 2. Wystudzone ciastka polewam polewą, zrobioną z roztopionej czekolady z mlekiem. Posypuję posypką cukrową.

Porady

Z tej porcji mam ok. 20 sporych ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować