Pierniczki lukrowane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo szybkie , bezproblemowe i od razu miękkie pierniczki.Już czas na pieczenie.Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    130 g śmietany 18%
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    200 g cukru
    1 jajko
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    2 łyżki kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    330 g mąki pszennej

    Składniki na lukier:
    sok z połowy pomarańczy
    cukier puder


Pierniczki lukrowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dać śmietanę, cukier, jajko, sodę oczyszczoną i dokładnie miksować . Następnie dodać kakao, przyprawę do piernika, skórkę otartą z pomarańczy i przesianą mąkę. Formować z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. /można lekko zamoczyć dłonie/
    Układać w niedużych odstępach na wyłożonej papierem blaszce .
    Piec około 15 minut w 200oC.
    Po wyjęciu z piekarnika dać na kratkę, lekko ostudzić i polukrować.

  • 2. Lukier:
    Do soku dodawać stopniowo cukier aż lukier będzie w miarę gęsty.Pędzelkiem posmarować wierzch pierniczków.

Komentarze

Podobne przepisy