pierniczki Lebkuchen (dla spóźnialskich)

5 (196 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne niemieckie pierniczki, mięciutkie już na drugi dzień, delikatne, z cytrusową nutą, polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    80 gramów zmielonych na "mączkę" migdałów (mieliłam w młynku do kawy)
    2,5 łyżeczki przyprawy do pierników
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    180 ml płynnego miodu
    75 gramów masła
    skórka otarta z dwóch cytryn lub 1 dużej pomarańczy
    lukier
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki lebkuchen (dla spóźnialskich) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

    W rondlu umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

    Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać skórkę z cytrusów i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ja wyrabiałam ręcznie. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

    Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę dłonią, ale nie za mocno (ponieważ ciasto się klei, można maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki).

    Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 13 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Porady

Zamiast skórki z cytrusów można uzyć gotowej skórki kandyzowanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować