Pierniczki krojone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE
Mąkę wysypać na stolnicę, rozpuścić miód i ciepły lać do mąki, mieszając wsypać przyprawę do pierników i sodę, rozpuszczony tłuszcz, cukier, jajka, mieszać, wyrobić. Kawałki ciasta tego samego dnia kulać na grubość palca i wałeczki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, nie używając mąki ani przy kulaniu ani do blach. Piec w temp. 150 - 160 C ok. 12 - 13 minut. Wierzch wałeczków nie może być spieczony, raczej miękki. Zaraz po wyjęciu z pieca, jeszcze gorące na blasze kroić w romby ostrym nożem. Jeszcze świeże, ale twarde pierniczki podzielć na dwie części, jedną połowę wsypać do miski emaliowanej i polać lukrem.
Lukier
30 dag kryształu zalać 1/2 szk. zimnej wody, nakryć i rondelek postawić na kuchni w ciepłym miejscu - nie na ogniu! Gdy cukier się rozpuści postawić rondelek na ogniu, nakryć i gotować ( niezbyt długo). Nalać nieco syropu na łyżkę, jeśli po spadających kroplach reszta syropu z łyżki wyciągnie się w długą nić, naczynie zdjąć z ognia, wlać na lukier 1 łyżeczkę zimnej wody i lukier przestudzić do ok. 60 C. Dodać 4-5 kropli zapach migdałowego, syrop mieszać łyżką aż zacznie się mącić, wówczas polać nim pierniczki na misce i szybko a uważnie mieszać ręką, zabierając syrop z dna miski.
Na kuchni postawić drugą partię cukru na syrop a pierniczki z miski przełożyć na stolnicę - zanim drugą połowę pierniczków się polukruje, na pierwszych powinien lukier obeschnąć. Zlepione rozdzielić. Potem polukrować drugą połowę pierniczków. Przechowywać w puszkach lub zamykanych pudłach. Mogą leżeć w nich nawet kilka miesięcy.
Komentarze