PIERNICZKI KROJONE

4.99 (186 ocen)

Pierniczki jadłam u mojej teściowej robi je co roku i przepis też pochodzi od niej . Pierniczki są pyszne takie staropolskie

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    1 kg. mąki
    1/2 kg miodu
    3 całe jajka
    1 szklanka drobnego cukru
    5 dag tłuszczu ( olej, margaryna)
    1 łyżka z małym czubkiem sody oczyszczanej
    1 torebka przyprawy do pierników
Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki krojone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE
    Mąkę wysypać na stolnicę, rozpuścić miód i ciepły lać do mąki, mieszając wsypać przyprawę do pierników i sodę, rozpuszczony tłuszcz, cukier, jajka, mieszać, wyrobić. Kawałki ciasta tego samego dnia kulać na grubość palca i wałeczki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, nie używając mąki ani przy kulaniu ani do blach. Piec w temp. 150 - 160 C ok. 12 - 13 minut. Wierzch wałeczków nie może być spieczony, raczej miękki. Zaraz po wyjęciu z pieca, jeszcze gorące na blasze kroić w romby ostrym nożem. Jeszcze świeże, ale twarde pierniczki podzielć na dwie części, jedną połowę wsypać do miski emaliowanej i polać lukrem.
    Lukier
    30 dag kryształu zalać 1/2 szk. zimnej wody, nakryć i rondelek postawić na kuchni w ciepłym miejscu - nie na ogniu! Gdy cukier się rozpuści postawić rondelek na ogniu, nakryć i gotować ( niezbyt długo). Nalać nieco syropu na łyżkę, jeśli po spadających kroplach reszta syropu z łyżki wyciągnie się w długą nić, naczynie zdjąć z ognia, wlać na lukier 1 łyżeczkę zimnej wody i lukier przestudzić do ok. 60 C. Dodać 4-5 kropli zapach migdałowego, syrop mieszać łyżką aż zacznie się mącić, wówczas polać nim pierniczki na misce i szybko a uważnie mieszać ręką, zabierając syrop z dna miski.
    Na kuchni postawić drugą partię cukru na syrop a pierniczki z miski przełożyć na stolnicę - zanim drugą połowę pierniczków się polukruje, na pierwszych powinien lukier obeschnąć. Zlepione rozdzielić. Potem polukrować drugą połowę pierniczków. Przechowywać w puszkach lub zamykanych pudłach. Mogą leżeć w nich nawet kilka miesięcy.

Porady

Pierniczki można posypać rozkruszonymi orzechami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować