PIERNICZKI DLA NIECIERPLIWYCH

5 (168 ocen)

  • 2 godz.

Szybki przepis na pachnące Święta :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
    100 g mąki żytniej (najlepiej pełnoziarnistej, choć nie jest to konieczne)
    2 jaja
    13 dag cukru pudru
    10 dag roztopionego i wystudzonego masła
    10 dag miodu
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu (dodatkowo, bo uwielbiam ten zapach)
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Idealnie biały lukier:

    500 g cukru pudru
    1 czubata łyżka masła
    2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniczki dla niecierpliwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nie ma tu wielkiej filozofii - ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto. Będzie się lekko kleić, ale ten efekt da się zniwelować podczas wałkowania - wystarczy oprószyć je mąką. Ciasta nie trzeba chłodzić - można od razu rozwałkować je na około 5 mm i wycinać foremkami to, co się tylko chce. :-) Pieczenie powinno odbywać się w temperaturze około 180 stopni Celsjusza i trwać nie dłużej niż 10 minut. Pierniczki nie rozrastają się zanadto, więc można układać je na blaszce w niewielkich odstępach.
  • 2. Lukier to też żadna filozofia. Cukier i masło wkładamy do garnuszka. Mleko podgrzewamy i dodajemy po łyżce, ucierając, aż lukier osiągnie wymaganą gęstość. Ja użyłam bardzo gęstego i bawiłam się później kilka godzin, zdobiąc pierniki za pomocą strzykawki. Tak, zwykłej strzykawki - do nabycia w aptece (choć panie za ladą niekiedy dziwnie patrzą, gdy przychodzę na takie nietypowe zakupy...). ;-)
  • 3. Polecam, pierniczki są zjadliwe od razu po upieczeniu i pięknie pachną. :-)
    A przepis pochodzi z niezrównanej strony Moje Wypieki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować