PIERNICZKI CHOINKOWE

0 (0 ocen)

  • 45 min

świetnie sprawdzą się na choince ale i jako mały upominek do świątecznego prezentu :)pięknie wyglądają i są w 100% jadalne!

  • 45 min

Składniki:

  • 4 łyżki miodu
    3 łyżki masła
    4-5 łyżek cukru
    1 jajko
    2,5 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (można zastąpić cynamonem, kardamonem, kakao i gałką muszkatołową)

Pierniczki choinkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fldgk0 1. Miód rozpuszczam z cukrem i masłem na małym ogniu. Suche składniki mieszam razem, dodaję jajko i masę maślaną i dokładnie wyrabiam.
  • image-0y82c6h 2. Całość odkładam do lodówki na ok 30 min po czym rozwałkowuję i wykrajam pierniczki - kształt wedle naszych upodobań.
  • image-0w5clev 3. Piekę na papierze do pieczenia w temperaturze 10 min w 180 stopniach. Odstawiam do wystudzenia na kratkę. Kiedy będą już zupełnie zimne można zacząć dekorować

Porady

na pierniczki zamiast lukru można wylać białą, mleczną lub gorzką czekoladę :) Przepisów na lukier szukaj w moich pozostałych postach :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy