Pierniczki

4.5 (193 ocen)

Co roku razem z mamą i siostrą przygotowujemy te pierniczki.

Składniki:

  • 55 dag mąki
    30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
    10 dag cukru pudru
    12 dag masła
    1 jajko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    przyprawa do piernika - około 60 g (można dać mniej)
    2 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze - grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
  • 2. Piec około 8 - 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC .Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.

Porady

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować