Pierniczki

  • wyświetlono: 491 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w postaci lukru czy czekolady, takie suche, maczane w gorącej herbacie lub kawie smakują mi najbardziej.

AnetaJ
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

1/4 kg miodu
50g margaryny
1 czubata łyżka przypraw korzennych (goździki, cynamon, imbir, trochę startej gałki muszkatołowa)
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 całe jajka
1/4 kg cukru - drobnego kryształu

Sposób przygotowania przepisu:

Pierniczki

  • 1. Miód rozgrzać prawie do wrzenia wraz z tłuszczem i przyprawami. Na stolnicę wysypać mąkę, zmieszaną z sodą, zrobić w środku dołek i wlać gorący miód – jednocześnie zagarniając mąkę końcem noża. Następnie dodać kolejno jajka i wsypać cukier. Ciasto dokładnie wyrobić rękami.
    Rozwałkować ciasto na grubość około pół cm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem – zachowując odstępy, bo trochę wyrosną.
    Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez około 10-15min, aż lekko się zrumienią.
    Pierniczki przechowywać w zamkniętym pudełku - w miejscu nieznanym przez członków rodziny, by dotrwały do Świąt ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiecynamonpiernikiPierniczkiboże narodzenieprzyprawyprosty przepis

Komentarze

Podobne przepisy

pierniki

Dodane przez: Maggi79

NORYMBERSKIE PIERNIKI

Smaczne i miękkie od razu po upieczeniu...

Pierniczki

Dodane przez: KorneliaRaubo

Domowe pierniczki

Czy jest lepszy pomysł na uzupelnienie...

Pierniczki.

Dodane przez: Czarek

Pierniczki

Ciasteczka korzenne na każdą okazję,...

pierniczki korzenne

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Pierniczki korzenne

Pieczenie i dekorowanie pierniczków...

Pierniki świąteczne

Dodane przez: Paulina11.03

Pierniki świąteczne

Jak Święta Bożego Narodzenia to...

Drożdżowe pierniczki

Dodane przez: Jaga85

Drożdżowe pierniczki

To pierniczki na ostatnią chwilę....