Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepyszne bożonarodzeniowe pierniczki

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    2 łyżki miodu
    3/4 szkl. cukru
    1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 torebki przyprawy piernikowej
    1 łyżka masła
    1 średnie jajko ( + 1 jajko do posmarowania)
    ok. 1/3 szkl. ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciastka

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem).
  • 2. Ciągle siekając, dodawać kolejno: cukier, sodę i przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko
  • 3. Dolewać po 1 łyżce mleka i zagniatać ręką, aż ciasto będzie lekko twarde i gęste - przypominające ciasto kruche.
    Możliwe, że całe mleko nie będzie wykorzystane
  • 4. Dokładnie wyrabiać ciasto, aż ciasto będzie gładkie (ok.10minut)
  • 5. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2-3cm od siebie
  • 6. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 15minut

Porady

Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Jak stwardnieją należy je przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok 1-4 tygodni. Dwa dni przed świętami do pojemnika włożyłam kilka kawałków jabłka i pierniczki zrobiły się idealnie miękkie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować